Знаете ли, че в глобален мащаб при производството на текстил, 36% са памучните дрехи, но едва 0.5% от тях са дрехите от органичен памук? Статистиката сочи, че в България все още няма осъзнато разбиране за вредите при използване на изкуствени, некачествени и химически обработени текстилни материи върху здравето ни. Те предизвикват дерматити, алергични реакции и безплодие, споделя Деян Ангелоев, основател на иновативния за България бранд Оrganic Tee Star.

Компанията специализира в брандиране и печат върху тениски, суичъри и рекламен текстил от 100% органичен памук, сертифицирана по международния Глобален стандарт за органичен текстил (GOTS), който е един от най-известните стандарти за текстил и маркира продукти от органично произведени и обработени естествени влакна. Освен широката гама от органично корпоративно облекло, Organic Tee Star затваря цикъла с природосъобразно брандиране на корпоративните облекла с натурални мастила, сертифицирани по GOTS.

Най-важният аспект при това производство е, че е абсолютно безвредно както за здравето, така и за околната среда, като се започне от почвата, в която е засаден памукът и се стигне до финалния продукт. Всичко е базирано изцяло на натурални продукти, при спазване на критериите за опазване на околната среда. Семената на памука със сигурност не са ГМО, а допирът с дрехата от органичен продукт не предизвиква алергии или раздразнения, няма химикали, които да проникват в тялото. Материите са меки и удобни и не предизивикват дискомфорт. Не на последно място - органичният продукт се рециклира или ако не се използва повторно, може да се разпадне в природата, а производството му не оставя карбонов отпечатък.

За жалост у нас хората все още са водени от принципа да се закупи най-евтиното, да се поноси кратко и да се изхвърли Именно затова е толкова разпространена fast fashion модата. Напълно се игнорира фактът, че евтина тениска, например, след няколко пранета “не става за нищо”, бързо се деформира и, освен че е вредна, тя е и нерентабилна.

Fast fashion (бързата мода) е сравнително нов феномен в индустрията, който нанася големи щети на планетата, експлоатира работниците и вреди на животните. Може да се определи като евтино, модерно облекло, имитиращо това от модния подиум или културата на знаменитости, произвеждано с главоломна скорост, за да отговори на потребителското търсене. Идеята е най-новите стилове да бъдат пуснати на пазара възможно най-бързо, за да могат купувачите да си ги вземат, докато са на върха на популярността, и след това да ги изхвърлят след няколко носения, за да ги заменят с нови. Това се вписва във философията на консуматорското мислене: повтарянето на облеклото е моден фалш и ако искате да бъдете актуални, трябва да носите най-новите модели, когато те се появят. Това е ключова част от токсичната система на свръхпроизводство и потребление, която превърна модата в един от най-големите замърсители в света и е в пълен разрез с устойчивото поведение за опазване на околната среда.

Друга притеснителна тенденция е опитът за заблуда на клиентите, че даден продукт е екологично чист, без да бъдат предоставени съответните сертификати в подкрепа на това твърдение. Все по-често на пазара се срещат продукти с етикети „веган“, „еко“ и пр., които са чисти само на думи. Точно в този контекст е важно потребителят да има информация какво е значението на различните сертификати за качество като Глобалния стандарт за органичен текстил (GOTS), който Organic Tee Star притежават в портфолиото си. Това е международно признат стандарт за органичен текстил, който съществува от 2006 г. Той гарантира органичния статус на текстила от събирането на суровините чрез екологично и социално отговорно производство, до етикетиране, с цел да даде сигурност и увереност на потребителя, че получава качествен, екологично чист и безвреден продукт. Стандартът обхваща одит на целия процес по обработката, производството, опаковането, етикетирането, търговията и дистрибуцията на всички текстилни изделия, изработени от най-малко 70 процента сертифицирани органични естествени влакна.

Поколението на милениалите (родените межи 1980 и 1995 година) в момента, са тези, които имат повишен интерес и отношение към опазване на околната среда и органичните продукти във всяка една сфера. Те търсят начини нещата да се променят. Спрямо предишните поколения, неговите представители се характеризират с по-съзнателно отношение към опазване на околната среда. Toва се изразява и в потребителското им поведение - насочват се към дрехи и стоки с най-малко вредно въздействие. Плътно ги следва поколенито Z, което също е много активно ангажирано в опазването на околната среда.

Статистиката сочи, че средностатистическият европеец изхвърля 11 килограма текстилни изделия всяка година. По света всяка секунда се депонира или изгаря един камион текстилни продукти. Между 2000 и 2015 година, световното производство на текстилни изделия почти се е удвоило, а потреблението на облекло и обувки се очаква да нарасне с 63 % до 2030-та година. Основната мисия, която са си поставили от Organic Tee Star е именно промяна в мисленето и нагласата към тази зловредна тенденция.