Подут корем, усещане за пълнота и тежест, редки, болезнени, твърди изпражнения – какво да правите, ако имате запек? Лаксативите не са дългосрочно решение, но има прости домашни средства, които работят и могат лесно да бъдат интегрирани в ежедневието ви, от поглъщане на зехтин до вземане на клизма.
Въпреки че запекът не е медицинско състояние, той може да окаже огромно влияние върху качеството ви на живот. Всеки, който страда от запек, обикновено се чувства неудобно, метеоризмът е мъчителен, а болезненото напрежение по време на изхождане може да допринесе за развитието на хемороиди.
Използването на лаксативи може да помогне временно, но някои вещества спират да действат в дългосрочен план. Червата свикват с веществата. Домашни
те средства, които помагат при остри случаи и в дългосрочен план са доказали ефективността си при запек. Кои са те?
Вода
Сутрин, веднага щом станете, изпийте чаша топла вода, подсладена с чаена лъжичка мед. Топлата течност и медът стимулират червата и могат да предизвикат желание за движение на червата. Студената вода действа още по-добре, но хората с чувствителен стомах не я понасят добре и могат да получат стомашни спазми.
Масло
Преди закуска вземете една супена лъжица качествено растително масло, като зехтин, ленено семе или коноп. Маслото прави твърдите изпражнения по-хлъзгави.
Сок
Сутрин изпийте чаша сок от сушени сини сливи, за предпочитане естествено мътен и органичен. Можете да приготвите сока сами,
като вечерта сложите няколко сини сливи в чаша вода и оставите да престои една нощ. На следващата сутрин изпийте водата със сливи и сдъвчете добре пловодете или ги пюрирайте и се насладете на смути, овкусено с малко пресен джинджифил.
Смокини
Можете да използвате сушени смокини по същия начин. Подобно на сливите, те съдържат много естествени фибри, които изпълват и стимулират червата.
Кисело мляко
Яжте натурално кисело мляко с овесени ядки за закуска. Киселото мляко е пробиотик, който подхранва чревната флора и осигурява добра функция на червата. Киселото мляко и други пробиотици, съдържащи бифидобактерии, са особено полезни.
Лактоза
Пийте млечна захар, която е лактоза, разтворена във вода.
Но само ако нямате непоносимост към лактоза, разбира се.
Семена от живовляк
Семената от
живовляк, за предпочитане натрошената им обвивка, добавете към чаша вода и пиете сутрин и вечер по време на хранене.
Живовлякът може да се добави към кисело мляко и мюсли. Той съдържа ценни фибри и слуз, които подхранват червата и насърчават движението им.
Тези, които редовно консумират семена от живовляк намаляватинивата на холестерола и насърчават загубата на тегло. Въпреки това, ако използвате семената, трябва да пиете много вода. Пропорцията е една чаена лъжичка семена от живовляк на 250 милилитра вода, в противен случай естественото слабително няма да се разтвори правилно и ще има обратен ефект.
Ябълки и круши
Сутрин яжте пюре от ябълка и круша. И двата вида плодове съдържат специални фибри, които в тази форма се усвояват лесно, изпълват и стимулират червата.
Масаж
Масажирайте корема си с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, за да поддържате естествената чревна подвижност на червата.
Това придвижва чревното съдържание напред.
Не забравяйте да спортувате въпреки запека
Запекът определено може да се разреши без лекарства и преди всичко трябва да се избягва в бъдеще. За да направите това, трябва да пиете достатъчно течност всеки ден (поне един и половина литра) и да консумирате 30 грама фибри.
Упражненията, като джогинг, плуване, колоездене и гимнастика, също помагат за стимулиране на чревната подвижност.