Картофите помагат за подобряване на състоянието на кожата благодарение на съдържащия се в тях витамин С, който участва в синтеза на колаген, казва руският диетолог Вероника Гусакова, като пояснява, че умерената им консумация е полезна по различни причини.
Картофите са и храна с антиоксидантни свойства – благодарение на консумацията им се подобрява защитата на клетките от увреждащото действие на свободните радикали.
Яденето на картофи не е вредно дори за хора, които отслабват, категорична е д-р Гусакова. Много хора, които отслабват, погрешно изключват картофите от диетата си. Всъщност това не трябва да се прави, тъй като нишестето, което се съдържа в продукта, не предизвиква скокове на глюкозата, понижава холестерола и нормализира чревната функция, обяснява диетологът.
Друго предимство на ранните картофи е тяхното насищане с калий, който активира отстраняването на излишната течност от тялото и участва в регулирането на кръвното налягане. По този начин яденето на картофи има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и сърцето.