Европейската комисия разреши използването на насекоми в храните. Тази новина тиражираха всички медии у нас. Въпреки че светът отдавна нагъва буболечки, а в някои европейски страни, като Нидерландия например, ресторант за специалитети от насекоми от години посреща клиенти.

Светът нагъна буболечките и ги нарече „протеинова бомба“ още през 2015 г.

Американските специалисти отдавна препоръчаха да включим в менюто си насекоми, защото диетата от бръмбари, ларви и какавиди има безброй преимущества.

Храната с насекоми може да ви се стори не толкова апетитна, но според професор Джон Коуплънд, диетолог от американския Penn State University и секретар на Института за хранителни технологии, насекомите трябва да се разглеждат като алтернативен източник на полезен за здравето белтък.

Европа също не остана безучастна към диетата с азиатски привкус

И докато официалните власти умуваха, в книжарниците на Холандия (сега Нидерландия) още през 2015 година се появи готварска книга „The Insect Cookbook“, която насърчава консумацията на насекоми като сериозен източник на протеини.

Ако искате да осигурите на организма си повече протеин – яжте насекоми, препоръча популярният холандски професор Марсела Дига от Университета във Вагенинген, автор на станалият вече бестселър наръчник за домакини. Книгата съдържа редица необичайни рецепти като тази за шоколадови мъфини с червеи или за ризото с гъби и скакалци.

А доколко наръчникът бе само моден хит или част от новата кулинарна мания, говорят фактите. В Нидерландия се появи тутакси и ресторант, който включва в менюто си пет вида храни с насекоми, между които са споменатите шоколадови мъфини с червеи и ризото с гъби и със скакалци.  

Повече от два милиарда души - една четвърт от населението на света - редовно ядат насекоми. Останалите ще трябва да опитат, казва професор Мауро Серафини, ръководител на изследването. Ядливите насекоми са отличен източник на протеини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри, както писа неведнъж po-zdravidnes.com.

Италианският учен предполага, че след няколко десетилетия човечеството ще започне да включва мравки и щурци в ежедневната си диета.

Великобритания отдавна има супермаркет, който доставя домашни продукти с насекоми.

Щурците се продават не само като индивидуални закуски, но и като гарнитура към такива ястия, като такос, юфка или салати.

На хранителното изложение в Тайланд през месец май 2019 г. бяха представени различни продукти от насекоми. Около 2700 фирми от 42 страни и области участваха тогава в събитието.

Ако все още сте консервативно настроени към препоръките на диетолозите, вижте какви според тях са предимствата на тези храни.

  • Насекомите имат високо съдържание на белтък – до 65 процента, докато от говеждото например, можем да извлечем само около 50 процента.
  • Насекомите съдържат множество други хранителни вещества – витамини, минерали, ненаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, както и балансиран комплекс от аминокиселини.
  • Те са удобни и заради ниското съдържание на мазнини – много видове ви доставят по-малко от 5 грама мазнини на порция.
  • Диетата от насекоми е полезна за околната среда, тъй като фермите за насекоми не заемат много място и не изискват особени условия и ресурси.
  • За готвенето им могат да се използват различни начини – насекомите могат да са пържени, варени, печени или гарнирани с малко масло и сол. Те могат да се смелят на брашно и така да се използват при печенето на хляб, крекери и курабийки.
  • Насекомите живеят навсякъде – в някои региони по света се срещат над 300 вида буболечки!
  • Насекомите са с отличен вкус: тези, които са опитвали, го описват като орехов с оттенък на скариди и пилешко. А скакалците, мравките и яйцата на оси се считат за деликатес в много страни по света.

Оказа се, че у нас също има вече ферми за отглеждане на насекоми, които обаче засега се изнасят навън. Доколко и кога консервативния българин ще склони да яде буболечки и червеи вместо да нагъва луканка, трудно може да се предвиди.

Нищо чудно находчиви производители вече да са включили тайно някои видове в състава на класическите си марки колбаси!