Клекът е упражнение, което включва работа на голям брой мускули в долната част на тялото, включително дупето, бедрата и прасците. Какви ползи ще донесат кляканията, ако ги правите всеки ден?
Укрепване на мускулите на долната част на тялото. Клековете активират и развиват мускулите на краката, задните части и прасците.
Какво още?
Подобрена сила и издръжливост.
Ускоряване на метаболизма. Клековете изискват значително количество енергия. Това помага за увеличаване на вашия метаболитен процес, което е полезно за поддържане на здравословно тегло и изгаряне на излишните калории. Според треньорите кляканията могат значително да помогнат за отслабване, ако са изпълнени други условия (правилно хранене, активности).
Подобрена гъвкавост и баланс.
Клековете подобряват връщането на кръвта към сърцето, към мозъка — това е един вид помпа. И дори хипертонията може постепенно да се премахне само с клекове. Полезни са и за органите, разположени в малкия таз: при жените това е профилактика на миома, при мъжете - простатит, отбеляза известният руски лекар, професор, доктор на медицинските науки, автор на книги за подобряване на здравето на тялото Сергей Бубновски.
Според него всички упражнения се правят при издишване, в момента на напрежение трябва да кажете: „Ха!“, За да не се повишава вътречерепното, интраторакалното и вътрекоремното налягане.
Препоръчително е да се консултирате с лекар или треньор. Неправилното изпълнение на упражнението може да доведе до сериозни проблеми.
Какви?
Наранявания и щети. Неправилната техника на клякане или използването на твърде голяма тежест може да доведе до наранявания като мускулни разтежения, разтежения на връзки или увреждане на ставите.
Пренапрежение на коленните стави. Клековете могат да натоварят много коленните стави, особено ако се изпълняват неправилно или твърде интензивно.
Преумора и претоварване. Прекомерните клякания или неправилното планиране на тренировките могат да доведат до преумора и претоварване на мускулите и ставите.
Кръвното налягане може да се повиши!
Броят на повторенията и подходите зависи от физическата годност на индивида. Треньорите препоръчват да започнете с 5-10 повторения и постепенно да увеличавате трудността.