Фолиевата киселина е необходима на всички, но най-вече на бременните жени, тъй като играе огромна роля за развитието на плода. Диетата, богата на фолиева киселина, може още да предотврати анемията, болестта на Алцхаймер, няколко форми на рака и вродени пороци.

Необходимият обем фолиева киселина за организма може да получите не само чрез витаминни добавки, но и от много натурални продукти. Обърнете внимание и наблегнете на тях.

 

броколи

броколи

Броколи Порция от половин чаша на съцветието ви дават 52 мкг фолиева киселина, което е 13% от дневната норма и съдържа 26 калории. Може да ядете броколите сурови и пресни, като ги добавяте в салатата и блюдата с паста, месо или риба.

 

боб

боб

Боб Пинто Порция от 1 чаша съдържа 249 мкг фолиева киселина, тоест 74% от дневната норма, и има 245 калории. Лесен за приготвяне и много полезен, само порция от този сорт боб може да ви предостави три четвърти от дневната норма фолиева киселина!

 

слънчоглед

слънчоглед

Слънчогледово семе Порция от 30 г е равностойна на 66,6 мкг фолиева киселина, което е 17% от дневната норма и съдържа 173 калории. Не забравяйте, че слънчогледовите семена съдържат не само внушително количество фолиева киселина, но и полезни мазнини и витамин Е.

 

аспержи

аспержи

Аспержи Порция от 4 стебла съдържат 89 мкг фолиева киселина, тоест 22% от дневната норма, а имат само 13 калорий! Аспержите се ценят отдавна като лекарствено растение. Освен фолиева киселина този зеленчук съдържа още калии, калций, мед и желязо.

 

мента

мента

Сушена мента Порция от една супена лъжица съдържа 10,6 мкг фолиева киселина или 3% от дневната норма и има само 6 калории. От всички сушени билки, ментата е най-богата на фолиева киселина. Може да я добавяте във вода, чай или освежаваща лимонада.

 

авокадо

авокадо

Авокадо Порция от 1 плод ви гарантира 162,8 мкг фолиева киселина, което е 41% от дневната норма и съдържа 322 калории. Ако искате да повишите количеството приемана фолиева киселина в организма си, авокадото е вашият плод!

 

фъстъци

фъстъци

Фъстъци Порция от половин чаша фъстъци съдържа 105,9 мкг фолиева киселина, тоест 26,5% от дневната норма и има 427 калории. В тези ядки има не само много от полезната фолиева киселина, но и цинк, белтъци, магнезий и мед.

 

банани

банани

Банани Порция от средно голям банан съдържа 23,6 мкг фолиева киселина, което е 6% от дневната норма, и 105 калории. Закуската с банан помага не само да попълните дневната си норма от фолиева киселина, но и ви запасява с калий, белтъчини и фибри.

 

сок

сок

Доматен сок Порция от 180 мг сок съдържа 36,4 мкг фолиева киселина, което прави 9% от дневната норма и има само 31 калории. Фолиевата киселина може не само да се яде, но и да се пие. В доматения сок тя е достатъчно много!

 

портокали

портокали

Портокали Порция от един малък плод има 28,8 мкг фолиева киселина и е 7% от дневната норма, съдържаща само 45 калории. Може да получите фолиева киселина не само от самия портокал, но и от неговия сок. Въпреки това е по-добре да ядете плода, а не да го изцеждате, за да не изпуснете полезните влакнини в него.