Времето за летните отпуски настъпва. Готови ли сте за пълноценна почивка? Какво значи да си добре подготвен за нея и да успееш да я преживееш по най-успешния начин?

Умението да почиваме успешно не се появява от само себе си. За да разпусне истински, съвременният човек се нуждае от усилия и от тренировки, твърдят експертите.

Данни на Американското психосоматично общество сочат, че организмът, който не познава почивка, е подложен на влиянието на канцерогенни и други вредни вещества дори повече, отколкото организма на алкохолика. При тези, които почиват истински по-малко от две седмици годишно, рискът от смърт се увеличава с 20%. А такива, според анкетата, са 62% от работещото население в света!

За такова състояние дори е измислена и „диагноза“: синдром на липсата на отпуск. Той заплашва не само хората, които въобще не познават почивка, но и другите, които вземат отпуск заради трудовото законодателство, но въобще не могат да превключат на отпускарска вълна.

По време на заслужения отпуск работохолиците изпадат в състояние, близко до невменяемост. Когато вече е възможно да забравят за проблемите си, много от тях изведнъж откриват, че не са в състояние и нямат сили да го направят. И на плажа те проверяват служебната си поща, отговарят на звъна на телефона, мислят по проблемите, оставени в офиса и проиграват наум варианти за решението им. И едва когато до края на почивката остават един-два дни осъзнават, че са изпуснали щастливото си време от годината. Такива хора се връщат на работа зли и измъчени, без да са възстановили силите и психиката си.

Как да си осигурим най-подходящия начин за почивка, за да отдъхнем и се възстановим пълноценно? Ето какво съветват специалистите.

 

Намерете своя тип почивка

Намерете своя тип почивка

Това, което предизвиква възторжени чувства у вашите приятели или роднини, може въобще да не се харесва на вас самите. Забравете за модата – ако вашите приятели прекарват зимната си ваканция на ски курорти, това не значи, че и вие трябва да го правите. Признайте си честно, че пред пързалянето предпочитате басейна, уютното легло или пък обикновена разходка в планината. И помнете, че най-добрият отдих е в смяна на дейността. Хубаво е отпускът ви да премине активно, особено когато работата ви е монотонна и седяща.

 

Откажете се от мини-отпуските

Откажете се от мини-отпуските

Дори и когато сте планирали самолетна екскурзия до по-далечна дестинация, не правете това. Краткият отпуск не е полезен за здравето, той вреди най-вече на сърцето. Такива „пунктирани“ почивки носят повече вреда, отколкото полза, категорични са лекарите. Защо? Човек не успява да свикне не само с почивката, но и с другия часови пояс, с различния климат или с новата храна. Повишава се рискът от сърдечен пристъп, а лошото самочувствие е в състояние съвсем да го развали. Пълна релаксация е възможна единствено, ако успеете да забравите за работата за не по-малко от три седмици.

 

Какво да планирате

Какво да планирате

За да не се чувствате притиснати от времето в навечерието на отпуската, определете предварително събитията през почивката си, които ще се случват в работата – кой ще ви замества, какъв обем работа трябва да свърши, как ще се контролира това, към кого да се обърне за помощ и пр. Колкото повече аврални ситуации премислите, толкова по-малко са шансовете да ви безпокоят по време на почивката.

 

Какво да не планирате

Какво да не планирате

Що се отнася до пътуването ви, не си струва да пресмятате всяка стъпка – изненадите са неизбежни – отложен рейс, замърсен плаж, видът на рецепцията в елитния хотел и много още неща, които биха ви раздразнили. Осъзнайте добре, че няма да успеете да подсигурите всичко на света, така че оставете на събитията да се развиват по своята логика. Това ще ви помогне по-простичко да се справите с обстоятелствата и с разочарованията.

 

Тренирайте релаксация

Тренирайте релаксация

За да превключи към почивката, организмът се нуждае от седмица подготовка, затова започнете да се отпускате постепенно юздите дни преди отпуска. Избягвайте градския транспорт, ходете повече пеша, намерете време за разходки преди лягане, приключвайте работата си навреме. Не зарязвайте спортните си занимания преди отпътуване, а добавете към тях и няколко масажни сеанса или СПА процедури – те ще ви помогнат да се пренастроите към нова тоналност. Предвкусването на отпуска също носи щастие – насладете му се! В идеалния случай към почивката трябва да подходите в стабилно емоционално състояние, когато вълнението предизвиква само предстоящи радости, а не оставени грижи вкъщи и в работата.

 

Съберете багажа

Съберете багажа

Нищо не внушава спокойстие и увереност така, както правилно подреденият куфар. За да не сте припряни, започнете постепенно да събирате вещите, което ще ви спести нерви в навечерието на пътуването. Не трупайте много багаж, не се опитвайте да се съобразите с всички възможни събития – по-добре е да си набавите някои необходими вещи при пристигането. Със сигурност ще ви потрябват слънчезащитни кремове – необходими както лятото на морето, така и през зимата на планина, и аптечка с обичайния набор от лекарства – срещу диария, запек, температура, алергии и прочее. Ето тях може да си купите с пристигането на почивката.

 

Спазвайте дневен режим

Спазвайте дневен режим

Отпускът не означава, че може да седите пред компютъра по цяла нощ, а после до обяд да си доспивате. По-важно е не толкова да ставате рано, отколкото навреме да си лягате. Отпускът е необходим и за това, да възстановите своите природни ритми.

 

Избягвайте излишествата

Избягвайте излишествата

Да се отпуснеш не значи да си позволиш всичко и неведнъж. Не един отпуск се оказва провален само затова, че някой е решил непременно да събере тен до почерняване още в първия ден или да изпробва всички блюда и напитки от шведската маса. И макар да е очевидно, че си позволявате много повече, отколкото в делниците, дайте си време да свикнете със слънцето, с климата, с нетипичната храна и количеството алкохол. В първите дни на отпуска бъдете предпазливи към менюто си – допълнителна опасност да заспите на плажа и изгорите, внимателно изпробвайте екзотичните храни, избягвайте острите подправки, и помнете, че алкохолът не е най-добрият спътник на жегата и водните процедури.

 

Мобилните устройства – вън!

Мобилните устройства – вън!

Днес едва ли не като главно условие за добрата почивка в елитните хотели в особено глухи и непристъпни места още на входа от богатите клиенти се изземат всички електронни устройства, като смартфони, таблети, лаптопи и други. На такива места не може да се доберете до нито една мрежа и няма wi-fi. Популярността на такива дестинации по света расте. Защото ние все повече се уморяваме от ненужната и натрапчива информация, която мозъкът ни не е в състояние да усвои и преработи. Нищо няма да се случи, ако за две седмици не четете новини – които са предимно лоши и плашещи, както и да проверявате служебната си поща. Не забравяйте също, че електромагнитното излъчване, според последните данни, въздейства на вегетативната нервна система, на сърдечно-съдовата система, както и на имунитета, като създава фон за развитие на други заболявания.