Чарли Шийн

Чарли Шийн

Всички знаят, че начинът на живот на звездата от „Двама мъже и половина“ Чарли Шийн трудно може да се нарече здравословен. Той редовно попада в сводките за арести, пиянски скандали и наркотични изцепки. Според някои данни, Шийн е имал до 5 хиляди полови партньорки. Затова и не е учудващо, че актьорът не знае къде и кога се е заразил с ХИВ вируса. За диагнозата си 50 годишният мъж разбрал през 2011 година, но не се отказал от безразборните връзки. Днес синът на не по-малко известният си баща Мартин Шийн е обект на обвинения от 6 жени, които са подали жалби в съда за сексуално насилие от страна на Чарли. Имайки предвид, че в последните няколко години броят на партньорките му е над двеста, тази история ще има още по-скандално продължение.

 

Меджик Джонсън

Меджик Джонсън

Светът онемява, когато научава за болестта на легендарният баскетболист и олимпийски шампион Меджик Джонсън. Днес звездата е истински модел за подражание на всеки, който се старае да живее пълноценно, независимо от страшната диагноза. Узнавайки за заболяването в разгара на кариерата си през 1991 година, Джонсън заявява, че ще излезе от професионалния спорт и ще се посвети на борбата със смъртоносния вирус. Той открива фонд за борба с ХИВ, става посланик на мира на ООН, участва редовно в конференции и се изказва по проблемите със заболяването, занимава се с благотворителност. С примера си Меджик Джонсън доказва, че ХИВ и СПИН засягат не само маргиналните съсловия, но и напълно успешните хора. Строгото следване на лекарските препоръки, пиенето на лекарства и здравословният начин на живот му позволяват не само да подобри здравето си, но и да помага на другите. Научавайки за диагнозата на Чарли Шийн, 56 годишният Джонсън пожелал на актьора дълъг живот и му предложил да се присъедини към просветителската и благотворителна дейност, която води.

 

Фреди Меркюри

Фреди Меркюри

Слуховете, че кумирът на милиони меломани по света е болен от СПИН, се появиха през 1986 година, но Фреди Меркюри не даваше никакви коментари, пазейки личния си живот, спокойствието на близките и авторитета на „Куин“. Три години след това промените във външността на музиканта започнаха да си личат – той отслабна, не можеше да се появява пред публика и да дава концерти. Но въпреки това продължаваше да отрича слуховете за страшното заболяване. Осъзнавайки сериозността на диагнозата, Фреди се старае да посвещава цялото си време на записите на нов албум. Колкото повече са проблемите ми, толкова по-добри песни правя, се шегува звездата. Но след време скриването на тайната започва да става невъзможно – през ноември 1991 година музикантът прави официално признание, че е болен от СПИН. Ден преди смъртта си Фреди Меркюри дава правата на песента „Бохемска рапсодия“ - Bohemian Rhapsody, на фонда на Теренса Хийгинс за борба с ХИВ и СПИН. А на 24 ноември умира от бронхопневмония, с която не е възможно да се справи заради имунодефицита.

 

Рудолф Нуриев

Рудолф Нуриев

Един от най-прекрасните танцьори на 20 век - Рудолф Нуриев, живя активен творчески живот, изпълнявайки всички главни партии в класическия балет като звезда на лондонския Кралски балет и ръководител на балетната трупа на Парижката опера. След емигрирането си от тогавашния Съветски съюз, Нуриев се впуска във вихъра на свободния живот. Приписват му връзки с известни личности, като Ив Сен-Лоран и актьора Антъни Паркинсън. И тъй като през 80-те години на миналия век се знае все още много малко за ХИВ и СПИН, болестта се разпространява бързо и неумолимо. Самочувствието на Нуриев рязко се влошава през 1984 година и след кръвен анализ той научава за коварната болест. Без да осъзнава сериозността на проблема, танцьорът неведнъж е започвал лечение, пропускайки важно време. Болестта му с времето прогресира в СПИН и Нуриев умира в Париж през 1993 година.

 

Джия Каранджи

Джия Каранджи

Джия Каранджи е първият световен супермодел култов, пикът на чиято шеметна кариера е през 80-те години. Лицето й украсява обложките на модните списания, а ексцентричният й характер привлича тълпи поклонници. За съжаление, Джия рано се пристрастява към наркотиците, опитвайки се за заглуши самотата. Започва с кокаин, а след смъртта на приятелката и благодетелката й – известният моден агент Вилхелмина Купър, преминава и на хероин. Дълбоката депресия и неспособността да контролира емоциите си постепенно разрушават кариерата на модела, докато обкръжението й равнодушно наблюдава как момичето си прави хероинови инжекции по време на снимки, без дори да се опитва да скрие пристрастеността си. Когато следите от инжекции по ръцете й вече не могат да се заличават с грим, договорите с Джия прекъсват. Лечението в рехабилитационна клиника не дава забележими резултати. През 1982 година Джия се завръща в родния град, където скоро отново посяга към наркотиците и започва да проституира. След 4 години неразумен живот Джия почива в болница от СПИН. В биографичния филм за нея ролята на Джия изпълнява не кой да е, а Анжелина Джоли. И до днес лентата се смята за един от най-ярките истории за тъмната страна на бизнеса с модели.

 

Томи Морисън

Томи Морисън

Знаменитият боксьор тежка категория умира от СПИН, в който не вярва. Партньорът на Силвестър Сталоун във филма „Роки-5“ се заразява с вируса преди близо 20 години, но отказва да повярва, че е носител на ХИВ и отказва лечение. В последната година от живота си екс шампионът боледува тежко, но близките му заявяват, че няма да разкрият точната причина за смъртта му. През 1993 година Морисън побеждава Джордж Форман и спечелва титлата световен шампион WBO, което е пикът на професионалната му боксьорска кариера. Когато кариерата му тръгнала надолу, Морисън започва редовно да посяга към чашката, да кара колата си в нетрезво състояние, да влиза в бой. През 2000 година го осъждат на 2 години затвор, а през 2002 му дават още година за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване. През 2003 година боксьорът обявява публично за това, че не е ХИВ позитивен, тъй като диагнозата му е сгрешена. Знаменитият боксьор въобще не вярвал в съществуването на ХИВ и СПИН, обвинявайки фармацевтичните компании и правителствата в заговор, разказва майка му. Последната си година Морисън прекарва прикован на легло.

 

Надя Бениаса

Надя Бениаса

Немската поп дива Надя Бениаса е съдена за разпространение на ХИВ. Солистката на една от най-популярните немски поп групи No Angels е заплашена от затвор заради това, че не е предупреждавала сексуалните си партньори, че е ХИВ-позитивна, въпреки че законът я задължава за това. Предполага се, че тъкмо по нейна вина един от бившите любовници на Надя е обвинен също в незащитена сексуална връзка с други двама мъже. Случаите се разглеждат в Дармщат, пред чийто съд 28 годишната певица признава, че е била непредпазлива, за което от все сърце съжалява. Бившият любовник на Надя, когото тя заразила, заявява, че Надя се опитала да купи мълчанието му. Адвокатът на Надя се опитва с всички средства да я защити в съда, а тя твърди, че са й казали, че вероятността да зарази някого е равна на нула. Тъкмо затова не е съобщавала за вируса на партньорите си. Не исках тази история да стигне до дъщеря ми, затова помолих момичетата от групата да не й казват. Никога не съм изнасяла публично тази информация, защото мислех, че това ще разруши групата, казва Надя. В изявлението си Надя преви признание, че от 14 годишна взема наркотици, а на 16 години, вече бременна, разбира, че е ХИВ позитивна. Това става през 1999 година, а само след година тя вече е звезда в групата No Angels.

 

Айзък Азимов

Айзък Азимов

Един от най-великите писатели-фантасти Айзък Азимов, американец с руски произход, става жертва на СПИН. Вирусът бил внесен с донорска кръв по време на операция по поставяне на байпас през 1983 година. За това съобщава европейският печат, позовавайки се на биографията, подготвена от вдовицата на писателя. Азимов научава за заболяването три години преди смъртта си. След продължително умуване, писателят решава да не съобщи за болестта и да не предизвиква паника сред почитателите си. Диагнозата на класика на съвременната фантастика е поставена по време на хоспитализация за повторна операция на сърцето. След като откриват вируса, лекарите отменят операцията. Писателят почива през 1992 година на 72 години.