Още с поява на пандемията от COVID-19 по света се появиха авторитетни специалисти, които приемаха с резерви както самия вирус, така и начините на лечение на заразените.

Единственото здравно заведение у нас, което обяви, че има средства за лечение от COVID-19 без  антибиотици, без токсични лекарства и рискови експерименти с Ремдесивир, Хлорохин, Ивермектин, Дексаметазон, или риск от „цитокинова буря“, и без странични ефекти бе Медицински център за интегративна медицина в София.

А когато болестта засегна и един от създателите му – проф. Лъчезар Аврамов, той самият се подложи на въпросното лечение. Ето какво разказва проф. Аврамов за своето излекуване:

Около 05 март почувствах мускулни и ставни болки, но понеже нямах повишена температура, загуба на вкус и мирис, кашлица, хрема или други признаци, почти не ограничих обичайните си дейности. След няколко дни обаче почувствах задух, температурата ми скочи над 39 и потърсих помощ в Медицински център за интегративна медицина. Направените на 09 март изследвания показаха двойна пневмония с плеврален излив, сатурация (насищане на кръвта с кислород) - под 85 и значителни отклонения на почти всички показатели в кръвната картина.

Състоянието от тежко", към много тежко" предполагаше настаняване в болнично заведение и продължителен престой в „интензивно“ отделение.

По протокола на Медицинския център беше проведено седемдневно лечение (амбулаторно, не повече от час и половина на ден), след което контролните изследвания показаха пълно възстановяване, липса на пневмония, сатурация 98, а серологичният тест, извършен на 18 март, показа прекарано тежко заболяване от COVID - 19 и вирус неутрализиращи антитела за SARS-COV-2 със стойност 36275.90 при минимална протекция 1050.

Лечението не включваше никакви антибиотици, никакви токсични лекарства, никакви рискови експерименти с Ремдесивир, Хлорохин, Ивермектин, Дексаметазон, никакъв риск от „цитокинова буря“, никакви странични ефекти.

Личното ми заболяване отмина скоротечно и не бих го коментирал, ако не представляваше илюстрация на възможности с важно обществено значение и доказателство как дълбоката управленска некомпетентност води до огромни, излишни разходи на обществен ресурс и до смъртта на хиляди хора.

Още в началото на медицинското явление, наречено „пандемия“, информирахме здравните власти, че в Медицински център за интегративна медицина, в който от петнадесет години се лекуват предимно пациенти, болни от рак в напреднал стадий, ежегодно над 40 % се заразяват от сезонни, респираторни вирусни инфекции. За онкоболните това е животозастрашаваща опасност, което е наложило разработка на евтино, доказано и ефективно лечение на всякакви микробни зарази.