Целият ви външен вид зависи от някои привидно дреболии в грижата за косата. Не забравяйте да използвате кокосово масло, съветва нашият консултант д-р Людмила Ранкова, позовавайки се на резултати от последните изследвания на индийски учени. С какво точно е полезно кокосовото масло?

Подхранва сухата коса

Сушенето на косата с кърпа е уморително, особено ако косата ви е дълга и гъста. Сушенето на въздух става още по-изтощителна и отнемаща време задача. Така хората прибягват до всякакви уреди, като сешоар или маша, които се нагряват много и увреждат косата. Нанасянето на тънък слой кокосово масло върху кичурите, преди да използвате инструменти за оформяне, не само подхранва влажната коса и заключва малко влага, която иначе би изсъхнала от топлината, но също така създава защитен слой, който намалява триенето. И топлината не прониква твърде дълбоко в косъма.

Бори се с инфекциите

Увеличаването на влажността може директно да повлияе на скалпа. По-голямата част от влагата се задържа по-бързо, особено на влажна коса и скалп, а ние знаем, че влажната кожа насърчава гъбичните инфекции. Гъбичките също могат да доведат до пърхот и сърбящ скалп. Въпреки това, не се притеснявайте, защото кокосовото масло за коса решава този проблем като по чудо. То съдържа лауринова киселина, която има противогъбични и антибактериални свойства. Маслото помага в борбата с всякакви признаци на растеж на гъбички, пърхот и натрупване на себум.

Спира косопада

Мократа коса се уврежда лесно и се накъсва много по-бързо от сухата. Когато косата е мокра, фоликулите абсорбират цялата вода, което ги кара да набъбват. В резултат на това космите стърчат и стават по-податливи на накъсване. Нанесете малко кокосово масло за коса, за да намалите водопоглъщането на космите, което води до по-малко начупване, по-малко статично електричество и следователно по-малко падане на косата.

Действа като балсам

Кокосовото масло за коса има впечатляващи кондициониращи свойства, които правят косата по-мека и копринена и връщат блясъка на увредената коса. Ако го нанесете след измиване на косата, тя ще стане гладка и блестяща.

Предпазва от химикали в продуктите за коса

Нанасянето на кокосово масло преди измиване на косата също има своите предимства. Осигурява на косата така нареченото чадърно покритие и не позволява на вредните химикали в шампоана да променят текстурата и здравината на косата по време на измиване с шампоан. Нанесете топло кокосово масло за коса върху скалпа си и масажирайте добре преди измиване с мек шампоан.

Прилагане като основа

Тъй като кокосовото масло прониква по-дълбоко в скалпа, подхранвайки косата от корените, то възстановява увредената коса по-добре и по-бързо от други масла и ускорява растежа им. В допълнение, лауриновата киселина в кокосовото масло за коса помага за хидратиране на кутикулите и увеличаване на дебелината на косъма, което от своя страна спомага за тяхното укрепване. А здравите кутикули помагат за предотвратяване на увреждането на косата от токсините от околната среда. Омазнявайте косата си редовно за гарантирани резултати.