Ако искате да живеете по-дълго, яжте ядки вместо месо, съветват американски учени от Университета в Охайо, според които такава промяна в начина на хранене само с 20%, позволява съществено да понижите риска от преждевременна смърт. Може, примерно, да замените една порция месо дневно с шепа ядки.

Учените анализирали данни за 48 000 жени на възраст между 30 и 55 години и за 26 000 мъже на възраст между 40 и 75 години. Участниците попълвали анкети – в началото на изследването и на всеки 4 години в продължение на 12 години. В тях обяснявали колко често през изтеклата година са използвали определени хранителни продукти, пише The Daily Mail.

След това учените съпоставяли резултатите с три плана за здравословно хранене. Първият план – алтернативен Индекс на здравословното хранене, включва продукти, понижаващи риска от хронични заболявания, вторият – алтернативна Средиземноморска диета, включва много зеленчуци, риба и зехтин, третият – диетата DASH, разработена за профилактика и лечение на хипертония. Диетата DASH предполага употребата на зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Учените оценявали степента на съответствие в храненето на участниците със споменатите хранителни планове.

Изследването показало, че вероятността от преждевременна смърт се понижавала с 8-9% благодарение на подобрения начин на хранене с 20%. Това е равностойно на замяната на една порция месо дневно с шепа орехи или супена лъжица фъстъчено масло.

Участниците, чието хранене в продължение на изследването се влошило, умирали с 6-12% по-често. Освен това специалистите установили, че алтернативният Индекс на здравословното хранене и алтернативната Средиземноморска диета намалява риска от смърт от инсулт и сърдечни заболявания със 7-15%.