Изследване на японски учени с участието на близо 60 хиляди души показало връзката между скоростта на ядене и колебанията в теглото. В изследването на учените от Университета в Кюкю участвали болни от диабет тип 2. Благодарение на тях учените успели да установят как забавената скорост на хранене играе голяма роля за отслабването. Както знаем, диабет тип 2 се отнася до заболяванията, които обикновено са резултат от натрупването на излишни килограми.

Хората, които споделяли, че се хранят бавно, имали по-тънка талия средно със 7% и само 21,5% от тях били с наднормено тегло – с индекс на телесната маса над 25 единици. И обратното – наднорменото тегло при тези, които съобщавали за „нормални“ – от 56%, и „бързи“ – до 37%, темпове на хранене, било съответно с 36,5 и 44,4%. При тези пациенти и индексът на телесната маса съответно бил по-висок.

Намалената скорост на хранене може да стане ефективен и достъпен метод за профилактика от затлъстяването, коментират японските учени. Медицинските данни за изследването си те събирали в продължение на пет години – между 2008-а и 2013-та година. Авторите дават още два допълнителни съвета: не яжте нищо след вечеря и не се подлъгвайте по глада два часа преди сън.