Три порции риба седмично предпазват от рак на червата, сочат резултатите от изследване на голяма международна група от учени, които са публикувани в списание Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Изследователите анализирали данни за храненето на повече от 520 хиляди души от европейски произход. Всички тези хора в продължение на 15 години водели дневници за хранненето си, записвайки всичко, което ядат през деня. През това време повече от 6 200 от тях са получили колоректален рак (рак на дебелото черво).

Изчисленията показали, че редовната консумация на каквато и да е риба намалява риска от колоректален рак. Така че, за хората, които ядат риба поне три пъти седмично (общо около 360 грама на седмица, ако приемем, че стандартната част от рибата е около 100 грама или малко повече), този риск е бил с 12% по-нисък, отколкото за тези, които ядат средно по-малко от 64 грама риба на седмица. В мазните морски риби, богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, този ефект е по-изразен - достатъчно е да се ядат 124 грама такава риба веднъж седмично, за да се намали рискът от колоректален рак с 10%.

Според учените всички видове риби съдържат мастни киселини, които намаляват нивото на системно възпаление в организма. Възпалението, т.е. прекомерната активност на имунната система, може да предизвика образуването и растежа на злокачествени клетки, тъй като уврежда клетъчната ДНК. Възпалението стимулира и производството на вещества, които насърчават растежа на кръвоносните съдове, които захранват тумора.