Силните емоции, предизвикани примерно от стрес или гняв, не трябва да се съчетават с тежки тренировки. Това е опасно, защото може да подкопае здравето на сърцето, което може да доведе дори до инфаркт, предупреждават учените чрез сайта i4u.com.

Ако човек тренира, когато е разстроен, рискът от инфаркт се покачва тройно! При това проблемите със сърцето могат да се „появят“ чак час след тренировката. Сами по себе си тежките физически натоварвания и стресът са способни да предизвикат инфаркт. Рискът обаче се повишава двойно, когато налице е само един от споменатите фактори.

Експертите съветват да се придържате към умерено натоварване, когато сте в емоционален дистрес. Това доказва анализът на данните за над 12500 пациенти от 52 страни. Всички пациенти са имали в биографията си прекаран сърдечен пристъп. Оказало се, че тренировките и стресът могат да повишат кръвното и да учестят сърцебиенето. И при човека със сърдечно-съдови заболявания, като стесняване на кръвоносните съдове или появата на плаки, вероятността от инфаркт заради тренировките била тройно по-висока.