Някои фунгициди са потенциално опасни за човек и могат да повлияят зле на мозъка, установили американски учени от училището по медицина към университета в Северна Каролина. Те открили клас от широко използвани фунгициди, които влияят на експресията на определени гени и водят до изменения в главния мозък, сходни с тези, които се откриват при хора с аутизъм и невродегенеративни заболявания, включително на Алцхаймер и на Хантингтън.

Екип невролози провел експеримент, подлагайки невроните на мишки на въздействието на приблизително 300 различни химични вещества. След това използвали компютърни модели, за да определят какви точно химични вещества са предизвикали критични изменения в експресиите на гените, свързани с невродегенеративните заболявания.

Благодарение на експеримента учените установили, че най-опасни в това отношение са химикалите ротенон, пиридабен и фенпироксимат, както и новият клас фугициди, който включва пираклостробин, трифлоксистробин, фенамидон и фамоксадон. Азоксистробина, флуоксастробина, и крезоксим-метила също били заподозрени в невротоксичност.

Традиционно най-високите нива на тези токсични химикали се съдържат в зелените листни зеленчуци като салатата, спанака и зелето. Доколко те повишават значително добива, фермерите си разширяват използването им, обработвайки и другите видове селскостопански култури.