Хората, живеещи на студен климат, по-бързо пълнеят и по-бавно отслабват, установили учени от Албертинския университет в Канада, според които слънчевата активност в северните страни е една от главните причини за затлъстяване.

Недостигът на слънчева светлина осем месеца в годината не позволява активно да се изгарят подкожните мазнини и провокира постоянно трупане на килограми, сочат данни от изследването на учените. Те смятат, че „светотерапията“ ще помогне не само за регулиране на метаболизма, но ще позволи и да се избегнат много сериозни заболявания.

Слънчевата активност отговаря за активиране на много процеси в клетките на човека, обясняват учените. Не може обаче с една инжекция да се излекува многогодишния недостиг на слънчева светлина.

В момента генетици и диетолози изучават механизма на въздействие на слънчевата светлина върху метаболизма. Ако всичко протече по план, след няколко години в продажба може да се появи „слънчева таблетка“, която да нормализира процесите в организма по „природен“ принцип.