Съединението физетин е полезно за възрастните хора, твърдят учени от Университета в Минесота. Това е флавоноид, който може да бъде открит в плодовете и зеленчуците и най-вече в ягодите. В по-скромни количества ще го намерите във фурмите, ябълките, прасковите, кивито, гроздето, лука, краставиците и доматите.

Известно е, че със стареенето в тялото започват да се натрупват увредени или износени клетки. И то се опитва да се избави от тях, активирайки механизма на клетъчната смърт или отдавайки тези клетки на имунната система, която да се пребори с тях. При възрастните обаче имунната система не е способна достатъчно добре да се избавя от дефектните клетки. Резултатът – тяхното натрупване, развитие на възпаления, повишен риск от поява на рак.

Физетинът на свой ред помага за понижаване популацията на старите, увредени клетки. Според учените, съединението може реално да предотвратява развитието на възрастовите заболявания. С това каква доза от съединението се смята за работеща, специалистите още не могат да отговорят.