Преди да посегнете към ядките, трябва да ги накиснете за известно време във вода. Важно е да го направите, за да се отървете от плесените и канцерогените по тях.

Ядките са много здравословни, но за да извлечете максимална полза от тях, важно е да ги приготвяте правилно, категорични са диетолозите.

Препоръчително за здравия човек е да изяжда по шепа ядки всеки ден. Но преди да ги консумирате, накиснете ги за една нощ във вода. На сутринта ги изплакнете, за да отмиете добре всички следи от вредните вещества по тях.

Защо е толкова важно да се мият?

При неправилно съхраняване на ядките, по тях се появяват плесени, а плесенните гъбички са в състояние да произвеждат афлатоксини, които могат да причинят алергични реакции, дълбоко отравяне с храна, респираторни инфекции и поява на тумори.

С накисването и отмиването вие ще увеличите активността на ензимите в състава им, благодарение на което ядките се превръщат в жив продукт. Те ще ви осигурят максимално храносмилане на мазнините и протеиновите компоненти без да отнемат енергията ви, а – напротив, ще ви заредят с нова, категорични са диетолозите.