Кои са продуктите, гарантиращи подмладяване на организма и има ли такива? Има, уверяват американски учени от Университета в Илинойс и посочват кои са те. А най-важното условие е храната ни да е богата на лутеин - важно съединение, което не се изработва от организма ни и значи, че трябва да го въвеждаме в тялото заедно с храната, пише Eurek Alert..

Спанакът и къдравото зеле са в началото на списъка. Зелено листните зеленчуци също съдържат лутеин. Лутеинът може да се намери още в авокадото и яйцата. Той се натрупва в тъканите на главния мозък и в очите.

Учените изследвали ефекта на лутеина върху 60 души на възраст между 25 и 45 години. Оказало се, че хората на средна възраст с по-висока концентрация на лутеин в организма, от гледна точка на невронните реакции изглеждали на много по-млади. Което означава, че лутеинът защитава мозъка от възрастови изменения.

Шведски учени от Университета Линкьопинг пък установили, че лутеинът успешно се бори с възпалението. Както знаем, възпалението в организма е тясно свързано с коронарната недостатъчност.

В изследването им участвали 193 души, страдащи от коронарна недостатъчност. Учените измерили концентрацията на шест разпространени каротиноиди (природни пигменти), в това число и лутеина, в кръвта на доброволците. Те оценявали още и нивото на интерлевкин-6, маркерът на възпалението.

Изследването показало, че колкото по-висока е концентрацията на лутеина в кръвта, толкова по-ниско се оказва нивото на интерлевкин-6. Специалистите открили още, че възпалителната активност на клетките на имунната система в участъците под въздействие на лутеина, се понижавала. Лутеинът се поглъщал от клетките на имунната система и се натрупвал в тях.