За поддържане на добро здраве е абсолютно необходимо да включите в менюто си листни зеленчуци, твърдят учени от Австралия и Великобритания. Те открили, че освен фибри, витамини и микроелементи, в листните салати има вещество, без което не могат да минат населяващите червата полезни бактерии, пише списание Nature Chemical Biology.

Става дума за съдържащите сяра захарни молекули, наричани сулфохиновоза (Sulfohinovoza- SQ). Те се образуват в листните зеленчуци – спанака, разните видове салати, в къдравото зеле - в процеса на фотосинтеза и са източник на храна и енергия за полезните чревни бактерии. Тези бактерии, установили учените, разлагат SQ на въглерод и сяра, използвайки за това особен фермент YihQ.

Благодарение на този процес освободените серни молекули постъпват в околната среда, за да послужат на другите живи организми, а полезните бактерии могат да процъфтяват червата и да ги защитават от патогенни микроорганизми.

Учените предполагат, че направеното от тях откритие в бъдеще ще помогне за създаване на съвършено нов клас антибиотици, което е особено важно във връзка с разпространението на бактериите, устойчиви към обикновените антимикробни препарати.