Рибеното масло е изключително полезно при депресия. Това е заключението, до което са стигнали изследователи от Лондонския кралски колеж, чиято статия е публикувана в списание Molecular Psychiatry.

Фактът, че полиненаситените омега-3 мастни киселини, на които са богати мазните морски риби, намаляват нивото на възпаление в организма и също помагат при депресия, е бил известен още в миналото, но защо това е така, все още не бе изяснено. Същевременно предишни проучвания показаха, че хората с тежко депресивно разстройство имат много по-високи нива на възпаление в тялото си, отколкото хората без депресия.

За да разгадаят този проблем, британските учени провели поредица от експерименти, първо в лаборатория, а след това върху пациенти с депресия. Лабораторни експерименти показали, че някои от химичните съединения, получени от разграждането на омега-3 киселини по време на храносмилането (метаболити) имат способността да защитават клетките в хипокампуса (частта от мозъка, която играе важна роля в развитието на депресия) от вредните ефекти на хроничното възпаление.

Следващият клиничен експеримент включвал 22 пациенти с тежко депресивно разстройство. В продължение на 12 седмици те получавали доста високи дози на една от двете основни омега-3 мастни киселини - или три грама ейкозапентаенова киселина (EPA) или 1,4 грама докозахексаенова киселина (DHA). Както изтъкват изследователите, такива дози омега-3 не могат да се получат само чрез ядене на тлъста риба, което изисква специални добавки. В същото време учените измервали концентрацията на метаболити на двете киселини в кръвта на участниците преди и след курса. Освен това участниците били тествани два пъти за тежестта на техните симптоми на депресия.

Резултатите показали, че приемането на двете киселини води до повишаване нивото на противовъзпалителни метаболити в кръвта и значително подобрение на психичното състояние на пациентите - в случая на EPA - средно с 64%, а в случай на DHA - със средно 71%.

Авторите на изследването са уверени, че получените данни ще помогнат за разработването на нов клас антидепресанти, базирани на омега-3 мастни киселини.