Инфаркт се развива, когато притокът на кръв към сърцето е значително или напълно прекъснат - обикновено причинен от запушване от кръвен съсирек, образуван след откъсване на плака на коронарна артерия. Симптомите могат да варират при мъжете и жените. Те често се проявяват като болка, засягаща различни части на тялото. Например, гръдната болка се счита за основен предупредителен симптом на сърдечен удар. Може да се усети като натиск, стягане или свиване в гърдите.

В някои случаи болката в гърдите може да не присъства, особено при жени, възрастни хора и хора с диабет.

Други части на тялото, засегнати от инфаркти, включват ръцете (обикновено лявата ръка), челюстта, шията, гърба или корема, според британската NHS.

Може да се усети и замаяност, изпотяване, задух, гадене и непреодолимо чувство на безпокойство, подобно на пристъп на паника.

Най-честите симптоми на приближаващ сърдечен удар при мъже и жени са внезапна болка в гърдите или дискомфорт, които не изчезват и могат да се усетят като стягане или притискане, както и болка, произтичаща от лявата ръка, или двете ръце, шията, челюстта, корема. Симптомите на инфаркт обикновено са натрапчиви и внезапни.

При жените симптомите на приближаващ сърдечен удар могат да включват умора, която понякога се появява няколко дни преди да се появят други симптоми и създава впечатление, че има грип или настинка, а не инфаркт. Също така, жените могат да почувстват дискомфорт в горната част на гърба - парене, изтръпване или натиск, а освен това и болка в шията, челюстта (често те се появяват без болка в гърдите). За разлика от мъжете, жените са по-склонни да изпитват гадене, замаяност, задух или чувство на предстояща смърт със сърдечен удар.

Когато се появят признаци на инфаркт, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ, навременната намеса на лекарите в такъв случай е жизненоважна.