Има ли начини да се предпазим от мозъчен инсулт? Има, твърдят експерти в областта на медицината, говорейки за прости правила, който в много случаи могат да ви спасят и от смърт.

Достатъчно е само да промените или оптимизирате някои навици в начина си на живот.

Ето кои.

Отделяйте поне 20 минути дневно за физическа активност. Трябва да правите прости упражнения, както и да не забравяте за ходенето пеша.

Не се обезкуражавайте и се старайте да не се сърдите на другите. Защото както установили учени от Харвардското училище за обществено здраве сърдечният удар или инсултът при хората често се предхождат от огнище на гняв. Установено е, че в рамките на два часа след появата на такова огнище рискът от инсулт се увеличава три пъти.

Спете най-малко седем часа на денонощие. Сънливите хора са раздразнителни, изпитват повече стрес и умора. СЗО отбелязва, че липсата на сън е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, не отстъпва по значение на тютюнопушенето и увеличава двойно риска от сърдечен удар и четворно - от инсулт.

Консумирайте редовно зехтин и богати на калий храни. Проучване в Съединените щати показва, че ниските нива на калий в организма увеличават вероятността от развитие на инсулт. При липса на калий, солта, която е много в диетата на съвременните хора, увеличава количеството натрий в кръвта и нарушава способността на бъбреците активно да отстраняват водата, което води до повишено налягане.