Дори при нормален индекс на телесна маса телесните мазнини в корема увеличават риска от развитие на сенилна деменция, сочат резултатите от проучване на група учени от Университета на Южна Корея, публикувано в списанието Obesity.

Изследователите анализирали данни, свързани с над 872 хиляди жители на Южна Корея на възраст над 65 години. През 2009 г. всички тези хора преминали стандартен медицински преглед, който включвал информация за начина на живот на участниците, изчисляване на индекса на телесната им маса и измерване на обиколката на талията. Последващо наблюдение на здравето на тези хора било извършено до края на 2015 г. 13% от тях през този период били диагностицирани с деменция.

Анализ на събраните данни показал, че рискът от деменция не е свързан с индекса на телесната маса, тоест със съотношението на ръст и тегло, а с това как мастната тъкан се разпределя по цялото тяло. Ако основната част от мастната тъкан е концентрирана в центъра на тялото, в корема и кръста, рискът от изчезване на умствените способности се увеличавал. Така че при по-възрастни мъже и жени, чиято обиколка на талията надвишавала съответно 90 и 85 сантиметра, рискът от деменция бил значително повишен дори в случай на нормален или нисък индекс на телесна маса. При изчисленията изследователите взели предвид много обстоятелства, включително съпътстващи заболявания и фактори за начина на живот на участниците.