Редовното поспиване денем с продължителност час и половина или повече след 60 увеличават риска от инсулт. Опасността от това нарушение в работата на мозъка нараства с цели 25%.

След пенсионирането си човек има много свободно време и мнозина го посвещават на такова приятно занимание като дневния сън. Дълго време лекарите предупреждават, че ограничаването на съня провокира скокове в кръвното налягане и кръвни съсиреци в артериите. Наистина е важно човек да спи достатъчно, но излишъкът е форма на релакс, която също е опасна, установиха експерти от Китай. Те открили, че продължителният дневен сън също заплашва хората с инсулт.

Учените направили своите заключения въз основа на шестгодишни наблюдения на 30 000 души над 60 години. Установено било, че ако хората прекарват поне един час и половина в сън всеки ден, имат с 25% по-голяма вероятност да получат инсулт в сравнение с тези, които спят по-малко. Ако обаче за дневен сън е отделен по-малко от час, скок в риска от инсулт не се забелязвал. В допълнение, тези, които спели нощем повече от 9 часа, имали 23% по-голяма вероятност да пострадат от инсулт, в сравнение с тези, които спят от 7 до 8 часа. Като цяло любителите на дългия сън денем и нощем били с 85% по-склонни да пострадат от инсулт.

Това изследване на учените от Университета в Хуачонг доказало, че излишъкът от сън провокира инсулт. Според тях твърде продължителният сън може да наруши притока на кръв към мозъка и да провокира натрупване на холестерол в артериите. В допълнение, редовната сънливост през деня като цяло показва неактивен начин на живот, което също е рисков фактор за инсулт, категорични са китайските учени. Резултатите от изследването им са публикувани в научното списание Neurology.