Рискът да прихванете инфекция във фитнес залата е много по-голям, отколкото в обществената тоалетна, сочи изследване на портала Fitrated.com, според което на тренажорите в спортната зала са открити с 362 пъти повече микроби, отколкото по седалките в тоалетните.

Над 70% от бактериите в спортното оборудване се оказали потенциално опасни за човека и биха могли да станат причина за простуди и кожни заболявания. Лаборантите на Fitrated изследвали три независими един от друг фитнес клуба и 27 тренажора в тях, сред които най-неблагонадеждни се оказали бягащите пътеки и велотренажорите. По тях били открити над 1,33 млн бактерии на три квадратни сантиметра. При това голяма част от тези бактерии се оказали коки, а някои от грам отрицателните бактерии били неподатливи към антибиотици.

Според анализа на експертите, по велотренажорите има в 39 пъти повече микроорганизми, отколкото по таблите в трапезариите. По бягащите пътеки има със 74 пъти в повече бактерии, отколкото по кранчетата в обществените тоалетни, а по гирите и щангите тяхното количество се доближава до това на седалките в тоалетните.

За да се спасите от неприятностите и продължителното лечение, специалистите препоръчват да бършете тренажорите с мокри кърпички и да не ходите боси в спортната зала.