Употребата на фастфуд може да причини депресии, твърдят британски учени от Градския университет в Манчестър, според които вероятността това да се случи е 40%, съобщава MedicalXpress.

Специалистите анализирали данни, получени по време на 11 изследвания, търсещи връзка между депресиите и употребата на храни, предизвикващи възпалителни процеси. Във всички тях участвали над 100 хиляди доброволци на възраст между 16 и 72 години - американци, австралийци, европейци и азиатци.

Участниците попълвали хранителни въпросници за определяне начина им на живот. Освен това била установена и склонността им към депресии и депресивно състояние на основата на симптоми за психично разстройство, самонаблюдение или свидетелства за употреба на антидепресанти. Всеки участник получил определен диетичен индекс на възпаление, показващ каква част от менюто му е от нездравословна храна.

Оказало се, че любителите на фастфуд и друг вид вредна храна с много въглехидрати и мазнини в 1,4 пъти по-често страдат от депресии или подобни симптоми. Рисковете не зависели от пола и възрастта. И въпреки че учените допускат, че причинно-следствената връзка може да е друга, богатата ва фибри и полезни вещества храна може да помогне за понижаване риска от поява на психични разстройства, смятат те.