Учестеното дишане може да е и полезно, когато човек се намира в опасна ситуация, сочат резултати от изследване на американски учени от Северозападния медицински университет в Чикаго, публикувани в списание Neuroscience.

Те открили, че ритъмът на дишане модулира електрическата активност в главния мозък, което усилва емоционалния отговор и запаметяващата функция. Тези поведенчески реакции зависят от вдишването и издишването, а и това дали човек диша през носа или през устата. Например паметта се усилва, когато хората наблюдават „страшен“ образ и в същото време вдишват и издишват през носа.

Съществува обаче огромна разлика в активността на мозъка в амигдалата и хипокампуса при вдишването при страднение и издишването в същото състояние – това е едно от основните открития в това изследване. Когато човек вдишва, това стимулира невроните в обонятелната кора, амигдалата и хипокампуса по цялата лимбична система, установили учените.

Ако се намирате в състояние на паника, ритъмът на дишането ви става по-ускорен и в резултат вие губите пропорционално повече време за издишване, отколкото в спокойно състояние. Страхът се съпровожда от по-учестено дишане и това е вродена реакция на организма ни, която е призвана да оказва положително влияние на функциите на главния мозък, за да може той по-продуктивно да реагира на опасните дразнители в околната среда, обясняват учените.

Те първи открили споменатите различия при изучаване на мозъчната активност на седем пациента с епилепсия, на които предстояла операция на главния мозък. Седмица преди операцията в главния им мозък имплантирали електроди, които да открият зоните, подлежащи на дезактивация. И така случайно забелязали, че записаните електрически сигнали, отразяващи степента на активност на мозъка, са свързани с дишането. Най-активни били участъците, отговарящи за емоциите, паметта и възприемането на миризмите.