Новите препоръки за безопасността на червеното месо предизвикаха скандал в световната медицинска и научна общност.

През 2015 г. Световната здравна организация (СЗО) въз основа на резултатите от многобройни научни изследвания включи червеното месо (агнешко, говеждо и свинско) в списъка на „вероятно канцерогенните продукти“, тоест продукти, които потенциално допринасят за развитието на рак. А продуктите от преработено червено месо - колбаси, кремвирши, шунка, бекон и прочие - СЗО нарича „пълни“ канцерогени.

Освен това червеното месо и неговите производни са признати за една от причините за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

По-късно СЗО обясни, че за предотвратяване на хронични заболявания не е необходимо напълно да се откажат от пържоли и колбаси, а просто трябва да ги ядете по-рядко и в по-малки количества.

Препоръките на СЗО за ограничаване на консумацията на месо са подкрепени от много уважавани неправителствени организации, като Американската сърдечна асоциация, Американското дружество за борба с рака, Ракови изследвания Великобритания и са дублирани в националните хранителни насоки в много страни по света.

Но на 1 октомври 2019 г. легитимността на подобни констатации беше поставена под въпрос, което имаше ефект от експлодираща бомба, както сред учените, така и сред потребителите. Факт е, че в много уважаваното научно списание Annals of Internal Medicine се появиха няколко публикации, които всъщност реабилитираха червеното месо и неговите производни. Четиринадесет учени от седем държави по света, включително Канада, Испания и Полша, наричащи себе си „независима експертна група по хранене, клинична медицина и обществено здраве“ (NutriRECS), проведоха ново широкомащабно проучване, за да изяснят дали има връзка между консумацията на месо и риска от рак инфаркт, инсулт или диабет.

Авторите проведли четири систематични прегледа и мета-анализ на резултатите от различни изследвания, публикувани в научната литература, посветени на изучаването на ефекта от консумацията на червено месо и неговите преработени продукти върху риска от сърдечно-съдови, метаболитни и онкологични заболявания и засягаха храненето и здравословното състояние на общо четири милиона души.

В резултат на това учените или не открили статистически значима връзка между консумацията на месо и риска от тежки хронични заболявания, или открили само леко намаляване на този риск.

Затова участниците в NutriRECS предложиха нови препоръки за консумацията на месо и продукти от него, противно на препоръките на СЗО.

Не е изненадващо, че не само новите препоръки, но и методите на изследване и заключенията, направени на тяхна основа, бяха остро критикувани от уважавани учени в света, особено експерти по хранене. Много от тях направиха много емоционални изявления за участниците в NutriRECS и резултатите от тяхната работа.

Аз съм възмутен и шокиран, коментира известният специалист по хранене, професор от Станфордския университет Кристофър Гарднър. Всичко това е напълно обезкуражаващо, предвид наличието на ясни доказателства за вредата, която червеното месо консумира, реагира ръководителят на катедрата по хранене в Университета на Харвардския университет за обществено здраве Франк Ху.

Гарднър и Ху се присъединиха към група учени, които подписаха писмо до главния редактор на Annals of Internal Medicine с настояване за оттегляне на публикациите на NutriRECS. Много научни организации и групи учени вече са направили публично писма и изявления в това отношение.

За да обобщим своите твърдения за резултатите от тригодишната работа на NutriRECS, те основно се свеждат до следното - Джонстън и неговите колеги използваха неподходящи методи за анализ на данни в този случай, не включваха резултатите от проучвания, подкрепящи ползите за здравето от намаляване на консумацията на месо в анализа, направиха неправилни заключения и така нататък. Но най-важното, казват критиците, те най-накрая подкопаха доверието на обществото не само в резултатите от научните изследвания като цяло, но и в науката за храненето. Хората ще бъдат объркани, ще губят вяра в препоръките за правилното хранене, които си противоречат всеки ден и ще решат, че могат да ядат толкова месо и месни продукти, колкото искат, без да търпят угризения и да не се страхуват за здравето си. И това наистина може да бъде вредно, защото резултатите от предишни проучвания за опасностите от излишната консумация на месо не са отменени.

Какво да направите в тази ситуация на несигурност за обикновените потребители? Яжте месо или не? В резултат на това всеки взема решение за себе си. Според същия Джонстън, ако не сте вегетарианец, просто се опитайте да консумирате месо умерено, поне не всеки ден - това определено няма да навреди на вашето здраве.