Нов клас нискомолекулярни съединения, които са способни да блокират наведнъж няколко цели, откриха американски учени от университета Дюк. Учените се надяват откритието им да помогне за разработване на нови препарати срещу кожни раздразнения, сърбеж, главоболие, болки в челюстта и в стомаха, съобщава The Times of India.

Учените се опитвали да създадат по-ефективни блокатори на TRPV4 – белтъкът, свързан с раздразнение на кожата при слънчеви изгаряния, главоболие и болки по лицето. Подобен препарат те тествали през 2009 година. В процеса на новото изследване обаче се надявали да разработят много по-мощно средство.

Едно от новите съединения – 16-8, с 10 пъти по-ефективно се преборило с TRPV4 в клетките, участващи в процесите на развитие на остеоартрит. То въздействало също и на клетките, водещи до увреждане на невроните, до инсулт и епилепсия. Освен това учените забелязали, че 16-8 влияе на активността на белтъка TRPA1, който има отношение към болката и сърбежа. Специалистите тествали новия препарат върху животни, страдащи от болка. Предстои тестването му и върху хора.