Дълго време специалистите се опитват да разберат възможно ли е да компенсират негативния ефект от замърсяването на околната среда. И както показало изследване на Университета Кеймбридж и Университета на Източна Англия, карането на колело и разходките – тоест физическата активност, са в състояние да компенсират негативното въздействие на замърсения въздух. И това е актуално дори за градовете с високо ниво на замърсяване, предава  News.com.au.

Редовната физическа активност понижава риска от заболявания като диабет, сърдечни болести и някои типове рак – това го знаем всички. За да получат еднозначен извод по проблема, учените създали компютърни стимулатори на основата на епидемиологични изследвания и мета-анализ. Симулаторите позволили да бъдат сравнени риска и преимуществата на различните нива на интензивност и продължителност на физическата активност в различни части на света.

Резултатите показали, че само в 1% от градовете по света нивото на замърсеност е такова, че минусите могат да превишат плюсовете от физическата активност след половинчасово каране на колело, при положение че хората карат всеки ден.

В Лондон например физическата активност винаги компенсира минусите от замърсяването. Дори в Делхи – един от най-мръсните градове в света, където нивото на замърсяване е над 10 пъти по-високо от това в Лондон, е необходимо на хората да карат колело 5 часа седмично, преди минусите от замърсяването да надхвърлят плюсовете от физическата активност.