Опитните гинеколози знаят това отдавна. Но от днес те разполагат и с научни доказателства за вредата на стреса за зачеване.

Доказателствата са на американски учени от Университета в Луисвил, които анализирали 400 истории на жени, опитващи се да забременеят. В анализа били включени данните само на млади и фертилни представителки до 40 години. След оценка на фактори като възраст, индекс на телесната маса, употреба на алкохол, кофеин и пушене, както и на особеностите на менструалния цикъл и честотата на интимните преживявания, учените обърнали внимание на емоционалното състояние на жените.

По молба на учените дамите трябвало да водят дневник, в който да уточняват нивото на преживяното през деня напрежение – от ниско до високо.

Резултатите показали, че при жените, изпитващи стрес по време на овулация вероятността да заченат е с 45% по-малка от тази при останалите.

Авторите съветват всички желаещи да заченат жени да предприемат активни крачки за смъкване на стреса като спортуват, научат се на управляват емоциите си или просто да разговарят с правилния човек.