Смята се, че стресът кара хората да търсят потенциалните заплахи. Учени от Ню Йоркския университет обаче твърдят, че това не винаги е така. В състояние на стрес ние обръщаме по-малко внимание на промените около нас и вследствие на това рискът да игнорираме новите заплахи се повишава. Намалява и гъвкавостта на реакциите срещу заплахата, обясняват учените.

Американските учени провели серия експерименти, в които първо показвали на участниците компютърни изображения. Представянето на някои изображения било съпроводено с леки токови удари. Ден и половина след това участниците в експеримента били подложени на стрес – те държали ръцете си в ледена вода в продължение на две минути. Това предизвикало покачване нивото на хормоните на стреса – кортизол и алфа-амилаза.

По-късно доброволците гледали на компютрите си показаните в началото изображения. Този път обаче те получавали токовия удар при появата на други изображения, които преди това не представлявали заплаха, а специалистите оценявали физиологичната им реакция.

Изследването показало, че участниците, подложени на стрес, много рядко се приспособяват към новите заплахи. При подложените на стрес участници физиологичната реакция срещу новите заплахи се оказала много по-малко изразена. Съдейки по всичко, те не успели да превключат и свържат предишния безопасен стимул със заплахата.

Изследователите построили модел на обучение, за да изяснят как стресът влияе на гъвкавостта при вземане на решения. И изводът им бил, че стресът забавя процеса на обучение.