Стресът кара хората да рискуват, като препятства вземането на правилни решения, установили учени от Масачузетския технологичен институт. Експериментът им показал още, че стресът пречи на хората да направят правилния избор и негативните последствия се съхраняват дълго време.

По време на експериментите с мишки, намиращи се в състояние на стрес животни по-често избирали опасните варианти с голяма награда. Учените забелязали, че стресът влияе негативно на невронната верига в стриатума – мозъчната област, свързана с планирането, вземането на решения, формирането на навици и възнаграждението. Въздействайки на тази верига, специалистите успели да обърнат негативните последствия от стреса.

Преди две години екип специалисти установил, че въпросната невронна верига започва в медиална префронтална кора, контролираща настроението, и улавя стриозомите – група от неврони в стриатума. По време на това изследване гризачите били поставени в лабиринт, където трябвало да избират между концентрирано шоколадено мляко, което харесвали повече, близо до ярка светлина и по-малко концентрирана напитка близо до слаба светлина.

Когато учените блокирали връзката между невроните на кората и стриозомите – петната, с помощта на оптогенетика – светлинен контрол на мозъчната дейност, гризачите се ориентирали към голямата награда близо до отблъскващата светлина пред малката награда близо до слабата светлина.

По време на новото изследване животните били подлагани на стрес всекидневно в продължение на две седмици. Като преди това плъховете и мишките примерно в половината от случаите избирали слабата светлина и по-малко концентрираното шоколадово мляко.

Постепенно напитката близо до слабата светлина ставала все по-концентрирана и гризачите я избирали все по-често. В ситуации на хронически стрес обаче, животните се насочвали към ярката светлина и концентрираното мляко дори и тогава, когато млякото около слабата светлина също било концентрирано.

Невронната мрежа, която била проучвана по време на изследването, обединява информацията за плюсовете и минусите на възможните варианти, помагайки да вземем вярното решение, коментират учените.  Обикновено невроните в префронталната кора активират интерневроните, които след това потискат активността на стриозомите. При стрес тези неврони се задействат твърде късно, което препятства вземането на вярното решение.