В главния мозък на околните стават същите изменения, каквито и при получилия психична травма, твърдят канадски учени от Университета в Калгари в статия, публикувана в списание Nature Neuroscience.

Предшестващи изследвания показали, че стресът може да се предава от човек на човек. Например, при съпругите и роднините на войници с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) често се наблюдават същите симптоми на ПТСР, въпреки че те не са служили в армията и не са се сблъсквали с тежки ситуации.

Невробиологът Джайдийп Бейнс и колегите му се опитали да проучат какво точно се случва в главния мозък на намиращите се редом с прекаралия стрес. Те провели серия експерименти с мишки, в които разделяли двойки самци и самки, като подлагали един от партньорите на умерен стрес, след което ги събирали отново. Учените наблюдавали специфичните невронни мрежи, които контролират реакцията към стрес. Оказало се, че ставащите изменения в мозъка са съвършено еднакви и при животното, преживяло психична травма, и у съседа му, седящ спокойно в клетката.

Учените открили още, че активирането на „стресовите“ невронни мрежи води до това, че изпитващите стрес животни излъчват химичен синал, наречен „феномен на тревогата“, който ги кара да са предпазливи към партньора по клетка, а получилият сигнал партньор е способен да го предава по-нататък на другите членове от групата.

Освен това способността да се справяме с последствията от стреса зависи от пола, открил още екипът на Бенсън. Мозъкът на самките, например, след получаване на възможност да общуват с подложените на стрес партньори, почти се възстановявал от последствията на психичната травма. Докато при самците такъв ефект не се наблюдавал. Получените данни могат да променят подхода към лечение на стресови разстройства при хората, смята Бейнс.