Когато се сблъскате със заплаха или сериозен проблем, хормоните и химическите вещества започват да циркулират в тялото. Въпреки че стресът не е непременно лош, ако той е голям, може да доведе до негативни усложнения, като сърцебиене, тремор, сърдечен удар и инсулт. Последните проучвания изследват връзката между стреса и здравето на сърцето.

В проучване, публикувано в списание Cell Reports, е установено, че  при стареене и при  стресови ситуации инструкциите на гените за производство на сърдечни мускулни влакна се променя. Това води до сериозни отклонения в сърдечната дейност, включително и внезапна смърт.

Новото откритие може  да подпомогне разработването на целенасочена терапия за хора с висок риск от аритмии, сърдечни пристъпи и други сърдечни заболявания.

Учените са установили, че по време на стрес започват промени в генетичния апарат - ДНК, РНК, клетъчни белтъци. Наблюдавано е, че РНК, която играе роля в това преписване и превеждане на информацията от гените (ДНК),  претърпява структурни промени. Тези минимални отклонения могат да повлияят на способността на клетките да четат генетичните съобщения от ДНК. Това води до нарушение в създаването на структурни сърдечни протеини,  които осигуряват координирани контракции и ефикасно изпомпване на кръв от сърцето

Стресовите отклонения в генетичния апарат се срещат не само в клетките на сърцето, но и в други клетки на тялото. Учените твърдят, че тази активност се наблюдава при ракови и мозъчни клетки.

Авторите подчертават необходимостта от бъдеща работа, която да разчете фините структурни промени в ДНК и РНК. Това ще допринесе за по-точно разпознаване кои от тях са отговорни за нарушенията във функцията на сърдечните белтъци.

Текстът е консултиран от нашият медицински редактор проф. Красимира Икономова.