Стафидите са най-подходящият плод, който да опази детето от затлъстяване. Те помагат на ученика в междучасията да се засити и го предпазват от употребата на излишни калории във времето между основните хранения.

Това сочат резултати от ново изследване, представени на ежегодното заседание на Канадското общество по хранене във Ванкувър. По време на тримесечния експеримент учените наблюдавали 26 деца на възраст между 8 и 11 години с нормално тегло. Децата били разделени на групи в зависимост от храната между основните три яденета: стафиди, грозде, чипс или шоколадови бисквитки. Основните им хранения обаче били еднакви.

Накрая се оказало, че децата от „стафидената група“ се чувствали най-сити след такава закуска, в сравнение с децата от другите групи. При това те засищали апетита си с най-малки количества калории, докато при другите деца това не било така.

Стафидите правят храната на децата по-здравословна и ги опазват от набиране на излишни килограми, коментират резултатите от изследването учените.