Богатата на антиоксиданти храна помага на организма да съхрани здравето в хронично неблагоприятни условия на околната среда. Резултати от мащабно изследване на американски учени от Училището по медицина към Ню Йоркския университет показват, че Средиземноморската диета е най-подходяща за това.

Средиземноморската диета е тип хранене, традиционно разпространено в Гърция, Италия, Испания и други страни в басейна на Средиземно море. Тази диета предполага употребата на свежи зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, бобови, зехтин, риба и бяло месо. Смята се, че Средиземноморската диета е богата на антиоксиданти – молекули, неутрализиращи разрушителното действие на клетките и тъканите на организма от свободните радикали – активни форми на кислорода.

Учените анализирали данни за почти 550 хиляди жители от шест американски щата, чиято средна възраст била 62 години. Наблюденията върху храненето и здравето им продължили 17 години. За това време почти 127 хиляди от тях умрели.

Учените разделили всички участници на две групи, опирайки се на степента на съответствие на обикновените храни от Средиземноморската диета, като оценили и нивото на замърсяване на въздуха в местата, където участниците в изследването живеели дълго време.

Съпоставката на данните показала, че Средиземноморската диета защитава сърдечно-съдовата система от вредните последствия на замърсената атмосфера и удължава живота. Така при всяко повишаване на концентрацията с азотни оксиди във въздуха с 10% сред тези, които въобще не спазвали Средиземноморската диета – тоест участниците от първата група, нивото на смъртност по каквито и да е причини нараснало с 5%, а сред тези, които се хранели стриктно по тази диета – тоест хората от втората група, - само с 2%.

При това смъртността тъкмо от сърдечно-съдови заболявания в първата група нараснала с 10%, а във втората – само с 2%. Всеки процент от нарастване на концентрацията на азотни оксиди в атмосферата повишавал нивото на смъртност от инфаркт в първата група с 12%, а във втората – с 4%.

Що се отнася до замърсяването на въздуха с малки частици, то всяко 10-процентно повишение на концентрацията им в атмосферата водило до 17-процентен ръст на смъртността от сърдечно-съдови заболявания и до 20-процентен ръст от смъртност от инфаркт сред участниците от първата група и само до 5-процентен ръст в двата случая – сред участниците от втората група.

Освен потвърждение на ползите от богатата на антиоксиданти диета, получените резултати свидетелстват и за това, че замърсяването на атмосферата с продукти от изгарянето на гориво се отразяват негативно на човешкото здраве, засилвайки оксидативния стрес и провокирайки хроничното възпаление в организма, коментира ръководителят на изследването Джордж Торстън.