Ако човек си мисли, че е пълничък, рискът да натрупа килограми се повишава. И това до голяма степен важи за подрастващите, предупреждават американски лекари.

Дългосрочно изследване на здравето при подрастващи в Щатите показало, че рискът от затлъстяване при човек се повишава, ако той се смята за пълен. Дори и в началото теглото му да е в нормите. Участниците в изследването – над 6500 души на 16 годишна възраст, били изследвани по няколко показателя, включвайки ръста и теглото. Те трябвало да оценяват своя вид по скалата от 1 – много слаб, до 5 – много дебел. Процедурата била повторена след 12 години, когато всички участници навършили 28 години.

Резултатите показали, че на 28 години 40% от хората, които се смятали за по-пълни отколкото са, получили диагноза „затлъстяване“ – тоест индексът на телесната им маса бил над 30, в сравнение с останалите, които оценявали адекватно телосложението си на 16 години. Колкото по-близо до реалността била представата на човек за собственото му тяло, толкова по-нисък бил рискът при такъв човек да надебелее.

Защо се случва така? Възможно е виновни да са опитите да се предотврати затлъстяването. Безконтролното стоене на диети и безумния прием на средства за отслабване води вместо до лечение – към изкривяване, коментират учените.

Изводът им е, че не бива да стигате до фанатизъм в опитите си да поправите тези недостатъци. Но и да се смятате за идеални, също не е безопасно!