Връзка между продължителността на живота и средната скорост на ходене откриха британски учени от Центъра за биомедицински изследвания в Лестър. Резултатите се основават на данни от близо половин милион участници от Великобритания, пише журналистката Лариса Хелмунд в статия, публикувана в списание Focus.

Участниците били помолени да оценят обичайното си темпо на ходене - бавно, средно или бързо. След което учените наблюдавали експерименталната група в продължение на седем години.

Резултатите, публикувани в Proceedings Clinic Mayo показват, че хората с бързо ходене пеша имат по-дълъг живот. Независимо от това, учените не бързат да правят изводи относно това обстоятелство.

Според тях съществуват и фактори като по-високо ниво на физическа поготготовка и издръжливост, които влияят на скоростта на движенията. Учените отбелязват, че хората с голямо телесно тегло, но с по-голяма физическа активност, имат по-висока скорост на движение, което означава, че имат всички шансове да живеят по-дълго.

Нашите резултати могат да помогнат да се подчертае значението на физическата подготовка в сравнение с телесното тегло за продължителността на живота, обяснява проф. Том Йейтс, един от водещите автори на проучването. Според него резултатите показват, че физическата годност е по-надежден показател за продължителност на живота от ИТМ.

Какво означава забързано ходене?

Изследователи от Университета в Масачузетс направили няколко опита да намерят оптималното темпо и постигнали постижим резултат от 100 стъпки в минута. Вървете 15 секунди, като броите стъпките, след което умножете лезултата по четири. Така ще получите представа колко бързо ходите.

Скоростта на ходене като показател за здравето

Скоростта на ходене обаче може не само да предскаже възможната възраст на смъртта, но и да бъде индикатор за физическото здраве на човек.

В следващите години лекарите също смятат да използват скорост на ходене, за да определят биологичната възраст на човек. На колко години сме по отношение на физическото си състояние, не е задължително свързано с действителната ни възраст, казват те.

В проучване, проведено сред по-възрастни хора, било установено, че колкото по-бързо хората могат да ходят, толкова по-добри ще бъдат общите резултати от здравните изследвания.

Обратно, изследователи от Университета в Южна Калифорния открили доказателства, че намалението на скоростта на ходене може да е признак на здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и когнитивно увреждане.

Затова сърдечните хирурзи дори предлагат да се използват измервания на скоростта на ходене за идентифициране на пациенти, които трудно се възстановяват след операция на сърцето.

По този начин измерването на скоростта на ходене може да осигури информация за нашето здраве на различни нива.