Идеалното съотношение между мастни киселини и природни антиоксиданти прави синапеното масло много полезен за сърцето продукт, пише Zee News.

Синапеното масло съдържа 60% мононенаситени мастни киселини, 21% полиненаситени киселини и около 12% ненаситени киселини. Първите две киселини поддържат сърцето здраво и намаляват нивото на лошия холестерол, повишавайки едновременно с това нивото на добрия холестерол. В маслото има 6% мастни киселини Омега-3.

Съчетанието в пропорциите на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини е най-съвършеното, което помага на сърдечно-съдовата система да работи нормално, коментират учените.

Изследвания на международен екип учени показали, че синапеното масло намалява риска от исхемична болест на сърцето със 70% и понижава риска от хипертония, като поддържа оптимален приток на кръв.

Синапеното масло е по-полезно от зехтина. То е богато на витамин Е, който защитава кожата от свободните радикали, появяващи се вследствие въздействието на УВ-лъчите и замърсената околна среда. В маслото има още витамин А, желязо, калций, магнезий – важни за растежа на косата.