Кардиолози от Атланта анализирали данни за причините за смъртта на американци над 35 години от 2000 до 2010 година. Те пресметнали колко смъртни случая годишно се падат на различни сърдечни и сърдечно-съдови заболявания, като спиране на сърцето, порок на сърцето, усложнена хипертонична криза, аритмия и много други.

Резултатите показали, че от сърдечно-съдови заболявания за последните 10 години в Щатите са починали над 7 милиона души. Като в началото на 2010 година американците започнали все по-рядко да умират от такива заболявания. И по-точно, че всички страдания, свързани със сърдечно-съдовата система за десет години намалели с 4-5 процента. Изключения правят само усложненията при хипертонична криза и аритмия, заради които смъртността нараснала съответно с 1,3 и 1 процента.

Американците все по-рядко започнали да умират от заболявания на сърдечно-съдовата система, но нараснал делът на смъртните случаи, свързан с хипертонията. Това означава само едно – че е необходимо да отделяте повече внимание на здравословния начин на живот, тъй като повишеното кръвно е в резултат до голяма степен на затлъстяването и неправилното хранене.

Хипертоничните кризи се „подмладяват“, тъй като много млади хора още от юношеска възраст водят нездравословен начин на живот.  И – съдейки по резултатите от изследването, делът на такива „самоубийци“ с нищо не показва, че намалява. Което значи, че необходимостта да наблюдавате здравето си по всички показатели, не е отменял никой.