Клиниката Fertility Institute в Калифорния вече предлага на своите клиенти сами да изберат цвета на очите на бъдещото си дете. Вероятно знаете за решетката на Пънет, която чрез прости таблици изяснява какви генетични черти унаследява от родителите си бебето в зависимост от съчетанията на доминантни и рецесивни гени. И повечето от тези примери са базирани на цвета на очите като най-нагледен признак, пише Wall Street Journal.

Клиниката Fertility Institutes използва сходна техника, а също така и съвременна техника на генетичен скрининг, с помощта на който се установяват генетичните заболявания на стай ембрион. Тази техника помага на родителите да изберат и цвета на очите на бъдещото си дете, съобщава изданието.

Лекарите проверяват ембриона и изясняват какви ще бъдат очите на бебето когато се роди. След това бъдещите родители, които са се обърнали към изкуствено оплождане, избират какъв ембрион да имплантират, за да се получи дете с избрания от тях цвят на очите.

Има обаче и проблем. Ако в семействата на родителите преобладават примерно кафяви очи, то въпросният тест няма да може магически да създаде дете със сини очи. Но при двойки, където съществува една шеста от вероятността в рода да има рядък ген на сини очи, то родителите могат да проверят няколко ембриона, докато не открият този, който им подхожда по този параметър.