Недостигът на омега-3 мастни киселини може да доведе до агресия и емоционална нестабилност при хората, доказаха учени още преди 10 години. Тези мастни киселини влияят на поведението на човек, тъй като отговарят за изграждането на невронните връзки в мозъка. Експерти от Оксфордския университет решили да проверят ще помогне ли и на подрастващите допълнителният прием на капсули с рибено масло (като хранителна добавка с омега-3) да станат по-спокойни и уравновесени.

Британските учени проследили в продължение на три месеца група подрастващи, пиещи омега-3 като хранителна добавка. Другата тест-група от техни връстници получавала плацебо, вместо мастни киселини. Учените държали в течение преподавателите за измененията в поведението на техните възпитаници.

Резултатите от експеримента за пръв път потвърдили, че допълнителният прием на омега-3 действително може да подобри поведението на здравите млади хора и да намали тяхната агресивност. 

Полиненаситените мастни киселини омега-3 отговарят за изграждане на връзките между клетките и главния мозък, което непосредствено се отразява на поведението и на емоционалното състояние. Човешкият организъм не може да ги възпроизвежда самостоятелно, затова ни е необходимо да ги получаваме с храната. Мазна риба и рибено масло – това са източниците, богати на омега-3. Съществуват редица свидетелства, че дефицитът на омега-3 може да е свързан с повишен риск от развитие на поведенчески проблем и агресия.

За своето изследване диетолозите от Оксфорд привлекли 196 подрастващи, които в продължение на 3 месеца приемали капсули омега-3. Като количеството мазна риба в менюто им било незначително, а около 30% от употребяваната от децата храна били чипсове, сладки неща и фаст-фуд.

Резултатите от изследването, публикувани в Британското кулинарно списание (British Journal of Nutrition) показали, че допълнителния прием на омега-3 в капсули може да подобри поведението на подрастващите. Джонатан Тамам - автор на експеримента, смята тази диетична добавка за отлична алтернатива на рибата или на рибеното масло. Но преди да препоръчат употребата на омега-3 на всички подрастващи без изключение, учените смятат да проведат допълнителни изследвания в повече училища.