Важна закономерност ще помогне за откриване на лекарство против оплешивяване побеляване на косата и тази закономерност бе открита от американски учени от Югозападния медицински център в Тексас. Оказало се, че наличието или отсъствието на определена група клетки стои зад загубата на коса и изменението на цвета й. А това откритие може да подари разкошни коси на всеки.

Става дума за белтъка KROX20, който учените свързват с формирането на нервната система. Той се активира в кожните клетки, превръщайки се в основа за косата.  Тези клетки -предшественици на коса, впоследствие отделят белтъка – „фактор за стволови клетки“ (SCF). Който пък е необходим за пигментацията на косата.

Учените отделяли въпросния ген от клетките-предшественици на козината на мишки и в резултат космите побелявали. После изолирали клетките, произвеждащи KROX20. Тогава космите преставали да побеляват, но затова пък мишките започвали да оплешивяват.

Изводът на експертите е, че ако в клетките-предшественици присъстват нормално работещи KROX20 и SCF, тези клетки-предшественици се издигат от основата на космения фоликул, взаимодействат с меланоцитите – клетките, отделящи пигмент, и в резултат се превръщат в пигментирани косми.