Специална противовъзпалителна диета ще помага на дамите да се предпазят от счупвания на костите, пише Journal of Bone and Mineral Research.

Става въпрос за хранителен план с високо съдържание на зеленчуци, плодове, риба и пълнозърнести храни, които помагат за заздравяване на костите и подобрява здравето на опорно-двигателния апарат.

Досега се знаеше, че някои фактори, които увеличават възпалителните процеси в организма, са способни да повишат общия риск от развитие на остеопороза. Неотдавна американски учени от университета в Охайо сравнили нивото на възпалителни елементи в диетата с минералната плътност на костната тъкан и риска от фрактури при жените в постклимактичния период.

Дамите между 50 и 79 години с най-ниско съдържание на възпалителни елементи в диетата си изгубили по-малко костна тъкан през шестгодишния период на наблюдението върху тях. Докато връстничките им с най-високо съдържание на възпалителни елементи в диетата – напротив. И това независимо от факта, че всички участнички се отличавали с еднакво ниска костна плътност в началото на изследването.

Получените данни доказват, че здравите кости при жените могат значително да се подобрят, ако те включат в диетата си повече полезни мазнини, растителни и пълнозърнести храни.

Като продължение на работата си по темата, учените създали специална система за оценка, наречена „диетичен възпалителен индекс“. Тя оценява качеството на хранене въз основа на особени критерии за хранителните вещества, като ги степенува от максимално до минимално възпалителни.