Добре известно е, че при недоспиване рискът от сърдечен удар се увеличава. Но ако човек прекарва повече от 10 часа на нощ в спане, тогава вероятността от сърдечни заболявания се удвоява.

Ново проучване показа, че опасността за здравето на сърдечно-съдовата система е не само липсата на сън, но и неговият излишък. Например, ако човек спи нощем само 5 часа, тогава рискът от инфаркт се повишава с 52%. А ако спи повече от 10 часа на денонощие, тогава тази опасност скача двойно.

Освен това, дори и никога да не пушите, редовно да спортувате и да нямате генетична предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, нарушенията в схемата на съня увеличават риска от сериозни сърдечни и съдови заболявания.

Това изследване е интересно още с факта, че въвежда точно фразеологичното нарушение в графика на съня. Доскоро за такива нарушения се считаше само недостигът на сън, тоест навикът да спим по-малко от 5-6 часа на нощ. И сега излишъкът от нощна почивка, който се оказа още по-опасен за човешкото здраве, се счита за такова нарушение. Следователно хората с лоша наследственост по отношение на сърдечните пристъпи винаги трябва да прекарват от 6 до 9 часа в сън в денонощие, за да намалят до минимум риска от смъртоносно сърдечно разстройство.

Но защо излишъкът от сън е толкова опасен? Според учените, това обикновено повишава нивото на възпалителните процеси, което е вредно за сърцето. При недостиг на сън тъканите се увреждат и рискът от развитие на лоши навици като недохранване също се увеличава.