За православните християни в момента е период на Великия пост. Но не само това е поводът да публикуваме тази рецепта. Ще видите колко по-полезна е домашната майонеза от тази, която се предлага по магазините. И колко бързо и лесно се приготвя. Домашната майонеза ще се хареса най-вече на всички, които искат по-бързо да отслабнат и да смъкнат нивото на лошия холестерол.

Рецепта за постна майонеза от фасул

Необходими продукти:

400 г консервиран или варен бял стар фасул;

300 мл зехтин;

2 супени лъжици лимонов сок;

1 чайна лъжичка суха горчица;

½ чайна лъжичка сол;

½ чайна лъжичка захар.

Смилате боба в блендер до състояние на хомогенна паста. Добавяте солта, захарта, горчицата и зехтина. И отново включвате блендера. По желание може да подправите получената смес с няколко резенчета чесън – вкусът й ще стане много по-наситен и ярък.

Важно е при приготвянето да използвате достатъчно зехтин, за да не се получи пастет от фасул.

Тази майонеза е с много приятен вкус. Но с нея не може да подправяте кнедли, зеленчуци или каквато и да е салата.

За смъкването на килограми е важно да се откажете от трансмазнините, което ще рече и от промишлената майонеза. Трансмазнините нарушават нормалните метаболитни процеси и водят винаги до затлъстяване и проблеми с храносмилането.

С какво е полезна постната майонеза?

Производителите на промишлената майонеза щедро я „овкусяват“ със сгъстители и консерванти, използват рафинирано слънчогледово олио и яйчен прах. За разлика от зехтина, който влиза в рецептата на постната майонеза, в олиото няма достатъчно витамини и полезни местни киселини. А и честата употреба на калорична майонеза вреди много на фигурата, повишава киселинността в стомаха и провокира гастрит.

Домашната майонеза в никакъв случай няма да навреди на храносмилането и на фигурата ви. Всеки от компонентите в нея е истински извор на биологично активни вещества.

Вареният фасул е богат на витамините A, C, B5, B9, на желязо, калий, калций, магнезий и цинк. На тези, които постят, фасулът ще позволи да получат достатъчно количество растителен белтък, който напълно заменя липсата на месо в храната.

Зехтинът е незаменим източник на олеинова киселина. Той намалява нивото на лошия холестерол, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Ненапразно зехтинът е един от главните компоненти на прочутата средиземноморска диета, чиито почитатели са стройни, здрави и изглеждат по-млади.