Когато случайно погълнете паста за зъби, докато си миете зъбите, триклозанът, който е токсично вещество, навлиза в тялото ви. Оказва се, че в продължение на няколко години в нашите тъкани и органи се натрупва прилично количество потенциално вредно съединение.

Американски изследователи са установили, че триклозанът увеличава риска от чернодробни заболявания. Това вещество се намира в много сапуни и други предмети от бита, като шампоани, лосиони, дезодоранти и др.

Той нарушава метаболизма и чревния микробиом, лишавайки чернодробните клетки от естествената им защита.

Триклозанът пречи на протеина, отговорен за отстраняването на чужди химикали в тялото, което допринася за образуването на чернодробни тумори.

Освен това, ако ядете много мазни храни, вредното въздействие на триклозана се увеличава.

Мишки с диабет тип 1 били хранени с храна с високо съдържание на мазнини, което довело до безалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD). При хората NAFLD може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Диабетът и затлъстяването са рискови фактори за NAFLD. Това заболяване става все по-често.

Триклозанът нарушил и много гени, участващи в метаболизма. При мишките, на които добавяли триклозан в храната, разнообразието на чревните микробиоми е намаляло. А колкото по-малко различни видове бактерии живеят в червата, толкова е по-зле за здравето.

През 2016 г. Американската администрация по храните и лекарствата забранила употребата на триклозан в течните и твърди сапуни, тъй като производителите не успели да докажат тяхната безопасност и ефективност при продължителна употреба.

Триклозанът обаче все още се среща в някои домакински и медицински продукти, както и във водните екосистеми, включително и източници на питейна вода, предупреждават учените.

Неотдавна американски учени от Тексаския университет предупредиха, че пастата за зъби може да причини диабет тип 2. Съобщението им бе публикувано в Chemical Research in Toxicology.

Опасността идвала от титаниевият диоксид Е171, който се намира в пастата за зъби. Учените свързват нарастването на диабет тип 2 с масовото производство на паста за зъби и козметика, съдържаща компонента Е171.