Хората, които често плуват в морските води, по-често от други имат здравословни проблеми, доказаха британски учени от Университета в Ексетър.

Съвременните учени отдавна провеждат експерименти, свързани със замърсяването на моретата. Тези експерименти са взели за основа за новото проучване британските учени. Изследвания си те проведели в различни страни по света: САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия и Дания в периода от 1961 г. до наши дни. В изследванията били включени общо 1200 души.

Оказало се, че хората, които плували или просто се къпели дълго време в морска вода, по-често страдат от ушни инфекции и със 77% повече изпитват и болки в ушите. При участниците бил идентифициран и с 29% повишен риск от стомашно-чревни заболявания.

В Англия се смята, че ако човек може да си позволи да почива на море означава, че е богат и с доста високи доходи. Такава любов към морето обаче може да предизвика сериозни проблеми със стомаха или с ушите, тъй като нивото на замърсяване на морската вода по света вече е достигнало критични показатели, обяснява Ан Леонард от изследователския екип. Смятаме, че основният проблем е мащабното замърсяване на водите. И този проблем се отнася не само за богатите хора по света, добавя тя.